FSC-CCOO Illes Balears | 29 marzo 2024.

No es descarten noves mobilitzacions en Funció Pública

    CCOO valora negativament les negociacions a la Mesa d’Empleats públics i espera que el Govern modifiqui les propostes presentades.

    04/02/2021.

     

    Seguim a la Mesa de negociació dels Empleats públics, una Mesa que es va anunciar abans de nadal, i amb la qual el Govern de les illes Balears va aconseguir calmar i desconvocar les mobilitzacions dels funcionaris que van tenir lloc al principi de l'hivern.

    Mobilitzacions que van ser provocades per la reducció en els complements autonòmics del 2% per a compensar la pujada del 2% per llei estatal, i davant el temor de sofrir el mateix ardit per a la nova pujada del 0.9%. Unes pujades estatals que són fruit d'acords anteriors i com a reconeixement als treballadors públics, personal sanitari, professorat i serveis generals, que durant la pandèmia han estat en primera línia per a mantenir i assegurar el ple funcionament dels serveis públics.

    De tot l'Estat espanyol, únicament en la comunitat autònoma de les Balears han tingut la idea de contrarestar la pujada estatal amb una reducció igual en els complements autonòmics, la part dels sous que sí que poden controlar, que es va consumar en un decret publicat el 4 de gener.

    En aquesta comunitat, sembla que el Govern no considera (o no volen assumir) que els empleats públics, metges, personal sanitari, mestres, professorat de pública i privada, serveis generals de l’administració,.... es mereixen aquesta petita pujada salarial.

    A ambdues Meses de negociació esperàvem la proposta de l'administració per a negociar com i quan aplicar el 0.9% del 2021, així com calendaritzar la devolució del 2% del 2020; perquè així ho havíem expressat en la Mesa anterior al nadal.

    La darrera proposta ha estat aplicar el 0.9% només a les retribucions bàsiques per el 202, arribar a acords de millora en els diferents sectors i mantenir els acords de Govern sobre el 2% minorat en els complements autonòmics, que se recuperaran automàticament en els 2 anys posteriors a haver recuperat el PIB de 2019. Una data desconeguda amb l'agravant de no reconèixer el deute adquirit fins aconseguir l'objectiu econòmic.

    Plantejarem la nostra sorpresa per la proposta presentada, perquè es troben lluny d’aconseguir un acord assumible per la part social. Demanem que siguin clars i transparents en les problemàtiques que tenen per assolir aquestes pujades com la resta de comunitats autònomes.

    Entenem que pressupostàriament el 0.9% del 2021 és asumible aplicar-lo a la totalitat de les retribucions, i que el 2% no pot quedar tan poc concret i sense reconeixement del deute, de cap manera permetrem perdre aquesta pujada. Seguirem treballant als acords de millores iniciats i tots els que se puguin plantejar, aquesta és la feina sindical, però no podem permetre perdre les pujades que ens pertoquen als empleats públics, és necessària una fórmula per a recuperar el 2% a poc a poc, doncs assumim que la situació és molt complicada i que existeixen altres prioritats. Però no es pot perdre, perquè seríem l'única comunitat autònoma on es perjudica els empleats públics.

    El funcionariat públic sempre ha estat solidari en moments de crisis, tant econòmiques com sanitàries, i així continuarà sent, com s'ha demostrat i reconegut en nombroses ocasions. Però és la nostra obligació com a forces sindicals exigir la negociació d'aquestes retallades i calendaritzar la seva recuperació.

    Esperem que en la propera Mesa, prevista en un parell de setmanes, la proposta que ens plantegi l'administració reculli millor la postura unànime de tots els agents socials. El Govern ha d'assumir que de no millorar les propostes de les negociacions, ens veurem obligats a reprendre les protestes i plantejar mesures més dràstiques per a exigir el que s'ha aplicat en totes les comunitats autònomes, excepte a les nostres illes.

    Ens sorprèn que el govern progressista de les Balears sigui l'únic govern autonòmic que perjudiqui les empleades i empleats públics després del sobreesforç derivat de la pandèmia i no apliqui la pujada salarial aprobada en els acords subscrits en l'àmbit estatal; un fet que suposa un greuge en relació a la resta d'empleades i empleats públics d'altres territoris.